Monday, October 19, 2015

σκέψεις & αναλύσεις





Τι να πεις όταν διαβάζεις Ίρβιν Γιάλομ..  τι να πρωτοπείς!
Το ότι κάθε παράγραφος είναι ολόκληρη πρόκληση για περαιτέρω ανάλυση και σκέψεις;
Για το πόσο σημαντική είναι η αυτογνωσία;  Για το πόσο ουσιαστικό είναι να ζεις το παρών σου με όλες σου τις αισθήσεις;  Για τα χίλια μύρια όπου χωλαίνουμε;  Για την κατάθλιψη;  Για τις τάσεις αυτοκτονίας που έχει πολλά πολλά πρόσωπα;  Και το πιο σημαντικό από όλα,  για το θάνατο;  Που επιρεάζει όλο το σκεπτικό,  που στην απαίσια ιδέα του βασίζονται όλες μας οι κινήσεις;  που ο καθένας μας φτιάχνει ένα δικό του προσωπικό σκηνικό και κρύβεται μέσα;

Ό,τι και να πω,  μη έχοντας τις σχετικές γνώσεις μου φαίνεται τόσο απλοικό και λίγο.

Τις λατρεύω τις αναλύσεις.  Ταυτίζομαι απόλυτα και απίστευτα με τις συνεδρίες που εξιστορεί,  με τους ''ασθενείς''  του αλλά ακόμη και με τον ίδιο.

Κρατάω αυτό που διάβαζα λίγο πριν στην αναπαυτική πολυθρόνα μου πλάι στο παράθυρο και με τον πρώτο καφέ της ημέρας παρέα,  λέει κάπου ο Κάρλος τελειώνοντας στην δεύτερη ιστορία,  όλοι οι άνθρωποι έχουν καρδιά,  αν βγάλεις τα ρούχα,  το δέρμα ακριβώς από κάτω υπάρχει ένα κουτί με μια κατακόκκινη αιμάτινη καρδιά που χτυπάει τικ τακ τικ τακ τικ τακ.
Λέει επίσης πως δεν είμαι αυτό που χωράει στα παπούτσια μου,  δεν είμαι τα ρούχα μου,  δεν είμαι η δουλειά μου,  αυτά μπορούν να διαφοροποιηθούν από την μια στιγμή στην άλλη.  Είμαι τα πιστεύω μου και είμαι οι πράξεις μου,  όπως είμαι και οι 2-3 άνθρωποι που αγαπώ.  Δεν έχω ανάγκη να περιχαρακώνομαι σε πιο ευρεία κλίμακα,  άρα παύω να λειτουργώ αμυντικά.


2 comments:

  1. Αυτό το βιβλίο διαβάζω αυτό τον καιρό! Η ιστορία με τον Κάρλος μου έμαθε πολλά!
    ( το βιβλίο μου δάνεισε η love ☺)
    Γοητευμένη με τον Γιάλομ κι εγώ....

    ΥΓ: Χάρηκα που σου άρεσαν οι Ιστορίες της Νύχτας!
    Θα χαρώ πολύ να διαβάσω και δική σου!
    Κι εγώ δεν την έχω ξεκινήσει ακόμα , αφού θέλω να σκιαγραφήσω ψυχολογικά τον ήρωα μου.... αλλιώς δεν έχει νόημα. Δεν έχω φαντασία για να γράψω ιστορία με δράση! :)))
    Την καλημέρα μου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αριστέα μου, εκπληκτικό βιβλίο δεν συμφωνείς; Το δανείστηκα από τη βιβλιοθήκη, το διάβασα σε 15 μέρες, το επέστρεψα αλλα νομίζω ότι επιθυμώ να το αγοράσω. Θέλω πολύ να το ξαναπιάσω από την αρχή.
      ωω αν η love είναι φίλη σου νομίζω είστε πολύ τυχερές και οι δύο!
      Οι ιστορίες της νύχτας μου άρεσαν και σαν ιδέα αλλά και σαν πράξη, όπου διάβασα εξαιρετικές ιστορίες, δεν είναι λίγο να σου δίνει κάποιος ένα ολόκληρο κομμάτι του μέσα από τον γραπτό του λόγο.
      Θα ήθελα να γράψω κάτι αλλά δεν ξέρω αν μπορώ να το κάνω, ξέρεις είναι εκείνο το ''κλικ'' που αν έρθει ήρθε, αν όχι υγειά και καλή καρδιά, αλλά περιμένω με αγωνία και τις επόμενες ιστορίες να με ταξιδέψουν απολαυστικά!
      Μαζί μ αυτές και τη δική σου.

      Καλό βράδυ
      Ευχαριστώ για το πέρασμα

      Delete

τί άλλο να πεις;

  Μπαίνεις σε ένα δωμάτιο και μοιάζει παγωμένο.  Σκουπίδια εδώ κι εκεί,  σκόνη πολύ.  Οι καρέκλες άδειες και οι θεατές ανύπαρκτοι.  Όσο και ...